H Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Σχέδιο Διακήρυξης Κίνησης Ενεργών Πολιτών για την αυτοδιοίκηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας



Εμείς που υπογράφουμε την παρακάτω διακήρυξη, ως κοινό πλαίσιο αρχών, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία σύστασης μιας δημοκρατικής και ανοικτής σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες κίνηση για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Στερεάς Ελλάδας.
Απευθυνόμενοι στους πολίτες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τους καλούμε να συμπορευθούν μαζί μας γιατί :
Μας ενώνουν κοινοί προβληματισμοί για την περιφέρειά μας και την πορεία της χώρας μας σε μια Ευρώπη των περιφερειών, δημοκρατικής και ενωμένης με αλληλεγγύη και συνεργασία. Ενδεχόμενες διαφορές δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στην συμπόρευση, μέσα από την διαφορετικότητά μας, σεβόμενοι τις απόψεις του καθενός μας.
Μας ενώνουν οι αγωνίες για τον τόπο μας σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης της χώρας μας.  
Μας ενώνει το ενδιαφέρον μας για την πορεία της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που συνεχώς απαξιώνεται από την Κεντρική Εξουσία.
Μας ενώνουν οι αγωνίες για τις επιπτώσεις  της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα (27% ανεργία δίχως ορατά σημάδια ανάκαμψης), που πλήττει  βάναυσα ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.
Μας ενώνουν τα κοινά οξυμμένα προβλήματα της καθημερινότητας, η διασφάλιση των υπηρεσιών υγείας, ασφάλισης και παιδείας για όλους του πολίτες.
Μας ενώνουν οι προσπάθειες για μια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πραγματικής αυτοκυβέρνησης της Περιφέρειας και όχι παράρτημα της κεντρικής εξουσίας. Που εφαρμόζει στην πράξη την ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη στις σημαντικές αποφάσεις, με ουσιαστικές διαβουλεύσεις με την κοινωνία των πολιτών. Με τοπικά και περιφερειακά δημοψηφίσματα για τα σημαντικότερα θέματα της Περιφέρειας. Με περαιτέρω μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου προς όφελος της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.
Μας ενώνουν οι προσπάθειες για την συνολική αναβάθμιση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με την ανάληψη όλων των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και των αντίστοιχων οικονομικών πόρων που σήμερα τους στερεί η κεντρική εξουσία.
Μας ενώνουν οι συνεχείς προσπάθειες για την ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών της Περιφέρειας  Στερεάς προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Με συνεχή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, με καλύτερη οργάνωση, αξιοκρατία και συνεχή αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση προσωπικού και υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στις ανάγκες των πολιτών. Ο υπηρεσίες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και οι λειτουργοί της υπάρχουν για να υπηρετούν τους πολίτες, έγκαιρα και έγκυρα με απόλυτο σεβασμό στους νόμους και τους κανονισμούς της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.            
Μας ενώνουν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση από πάσης φύσεως εξαρτήσεις από κομματικά και οικονομικά συμφέροντα. Για:
-Την καταπολέμηση της διαφθοράς
-Για την κατάργηση κάθε μορφής πελατειακής αντίληψης στις σχέσεις πολίτη-αυτοδιοίκησης.
-Για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την βιώσιμη ανάπτυξη της περιφέρειας, με στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.  
 -Για τη διατήρηση της ισορροπίας της φύσης, της βιωσιμότητας  των οικοσυστημάτων και την αειφορία.
-Για μια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στα πλαίσια της χώρας μας και μιας ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης των πολιτών.


Με δεδομένο ότι οι απλές διαχειριστικές λογικές, δεν μπορούν να αποτελούν πειστικές λύσεις για τα περιφερειακά προβλήματα και με βασική επιδίωξη να εμπνεύσουμε και να συνδεθούμε με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και να προσδώσουμε ουσιαστικό ρόλο στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στους Περιφερειακούς Συμβούλους :
Καλούμε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα των πολιτικών του προτιμήσεων, που εκτιμά ότι εκφράζεται από το πλαίσιο αρχών της διακήρυξής μας, να συναντηθούμε, να συζητήσουμε και να συμπορευθούμε, για να ανοίξει ένας άλλος δημοκρατικός δρόμος για μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση των πολιτών.

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου