H Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Συνέντευξη του Κώστα Χαϊνά στα ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ







ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΩΣΤΑ ΧΑΙΝΑ


1.      Επισκεφθήκατε το Καρπενήσι. Τι αποκομίσατε από την επίσκεψή σας;

Όποτε έχω έρθει στην Ευρυτανία δεν σας κρύβω ότι ασυνείδητα έρχονται πολλές εικόνες στο μυαλό μου. Όμορφα τοπία, κοιλάδες και φαράγγια, χωριά και βουνά με ζωντανή ιστορία, Κορυσχάδες, Βίνιανη, Κεφαλόβρυσο. Πολλά και ανάμεικτα τα συναισθήματα. Και αυτή τη φορά που την επισκέφτηκα για να συναντηθώ με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και με πολίτες το ίδια συναισθήματα αισθάνθηκα. Ότι βρισκόμουν σε έναν ιδιαίτερο τόπο. Τώρα τι αποκόμισα από την επίσκεψη: Νομίζω ότι επιβεβαιώθηκε η αίσθησή μου ότι το Καρπενήσι και γενικά η Ευρυτανία, είναι ένας ευλογημένος τόπος με πολλές δυνατότητες μιας βιώσιμης και ήπιας ανάπτυξης, με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό της περιβάλλον, γιατί αυτό είναι η περιουσία της και πάνω σ΄αυτό επενδύουν γενιές και γενιές μέχρι σήμερα.

2.      Στην Ευρυτανία έχετε συγκεκριμένο σχέδιο;

Αν εννοείτε εάν έχουμε άποψη για το τα τι ακριβώς χρειάζεται η Ευρυτανία από την πλευρά της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ασφαλώς έχουμε και μάλιστα στις πρόσφατες συναντήσεις μας με τους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση του Καρπενησίου τις παρουσιάσαμε. Η πολιτεία και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει να κινηθεί στις εξής δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι να συντελέσει αποτελεσματικά στην επίλυση βασικών προβλημάτων της Ευρυτανίας, είτε αυτό αφορά το οδικό δίκτυο και την ασφαλή και εύκολη πρόσβαση στην Ευρυτανία και από Ανατολάς αλλά και από Δυσμάς, τις υποδομές των πόλεων της, όπως η πλήρης στελέχωση και ο εξοπλισμός του Νοσοκομείου της, η ύδρευση και αποχέτευση και η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της, με ενίσχυση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης, με διαλογή στη πηγή που δημιουργούνται τα απορρίμματα, με την συμμετοχή και των πολιτών. Και επειδή  το βασικό πρόβλημα ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων είναι η απασχόληση, πρώτη προτεραιότητα της περιφέρειας είναι να βοηθήσει συγκεκριμένα την επιχειρηματικότητα να δράσει, με εκμηδενισμό της γραφειοκρατίας, με τροφοδότηση γνώσης και τεχνογνωσίας στους νέους που θέλουν να επιχειρήσουν στον ποιοτικό και εναλλακτικό τουρισμό, στις υπηρεσίες, στην αγροτική μας οικονομία.

3.      Σας στηρίζουν και οικολογικές οργανώσεις. Ποια η θέση σας για τα αιολικά στην Ευρυτανία;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει λογικός άνθρωπος που είναι αντίθετος γενικά στην αξιοποίηση του ήλιου και του αέρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μειωθεί η χρήση στερεών και υγρών καυσίμων ως πρώτες ύλες (λιγνίτης κ.λ.π.). Όμως ταυτόχρονα πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες μιας βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Και ειδικά όταν αναφερόμαστε στην Ευρυτανία πρέπει να πάρουμε υπόψη μας την ιδιαίτερη θέση της στο οικοσύστημα όλης της χώρας, στο οποίο κατέχει μια σημαντική θέση και αποτελεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Άρα λοιπόν εφόσον πάρουμε όλα αυτά υπόψην μας θα πρέπει στην συνέχεια να δούμε, αν και εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτές, να προχωρήσουμε σε χωροθέτηση, δηλαδή στην αναζητηση τέτοιων χώρων και να τους προσδιορίσουμε. Δηλαδή να πούμε ότι στους χώρους αυτούς, ναι μπορεί κάποιος να επενδύσει σε ένα αιολικό ή φωτοβολταϊκό πάρκο. Γιατί το πρόβλημα στην πατρίδα μας είναι ότι δεν υπάρχουν ακριβείς και σταθεροί κανόνες χωροθέτησης, γι αυτό και έχουμε τα γνωστά προβλήματα με συγκρούσεις επενδυτών με τις τοπικές κοινωνίες. Π.χ. δεν είναι δυνατόν να ξεριζώνουμε δάση ή να δημιουργούμε άλλες μη αναστρέψιμες επεμβάσεις στη φύση για την εγκατάσταση ενός συστήματος ΑΠΕ, μόνο και μόνο επειδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι γενικά φιλικότερες στο περιβάλλον.

4.      Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που υστερεί και αντίστοιχα που υπερτερεί. Τι θα αλλάξετε αν εκλεγείτε;

Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μια πλούσια σε φυσικούς και ανθρώπινους πόρους περιοχή και κυρίως μια βιώσιμη ανάπτυξή μπορεί να βασιστεί και να τεκμηριωθεί, αφού διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η Ευρυτανία και η Φωκίδα σε κάθε είδος και κατηγορία τουρισμού, η Φθιώτιδα στον αγροτικό τομέα αλλά και στην μεταποίηση, ιδιαίτερα των αγροτικών της προϊόντων, η Βοιωτία με την Κωπαϊδα και τον κάμπο των Θηβών μοχλό μιας ποιοτικής αγροτικής παραγωγής με τυποποίηση, μεταποίηση αλλά και εξωστρέφεια, το βιομηχανικό τρίγωνο Οινοφύτων – Θήβας – Χαλκίδας με ένα σχέδιο ολοκληρωμένης ανασυγκρότησης της περιοχής, με κεντρικές υποδομές ολοκληρωμένης επεξεργασίας των αποβλήτων, μπορεί να μετατραπεί σε ένα βιώσιμο μοχλό μιας βιομηχανικής παραγωγής, χωρίς φαινόμενα τύπου Ασωπού και υποβάθμισης με ρύπανση των νερών και της γης. Όπως βλέπετε η περιφέρειά μας έχει πολλά συγκριτικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα τα οποία όμως χρειάζεται να τα αναδείξει, να τα αξιοποιήσει, να ξεπεράσει γραφειοκρατίες και εμπόδια που βάζουν φρένο στην επιχειρηματικότητα και να βοηθήσει ιδιαίτερα τους νέους να ξεπεράσουν τις πρώτες δυσκολίες μιας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.

5.      Πως σχολιάζεται την περίοδο Περγαντά;

Νομίζω ότι η απερχόμενη περιφερειακή αυτοδιοίκηση έχει σημαντικά ελαφρυντικά, γιατί ήταν οι πρώτοι που καλέστηκαν να εφαρμόσουν και να υπηρετήσουν ένα θεσμό με πολλά κενά, με πολλά ελλείμματα, με τις γνωστές εξαρτήσεις αλλά και παρεμβάσεις της κεντρικής εξουσίας στα περιφερειακά πράγματα, που ακύρωναν κάθε έννοια αυτοτέλειας και αυτοδυναμίας της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Επίσης μην ξεχνάμε ότι αυτή η περίοδος συνέπεσε με την μεγάλη οικονομική κρίση που ξέσπασε στη χώρα μας και εξαιτίας των αμαρτωλών πολιτικών του δικομματικού παρελθόντος, υποστήκαμε το καθεστώς των μνημονίων, που επηρέασε καθοριστικά την λειτουργία της περιφέρειας μετά τις μεγάλες περικοπές οικονομικών πόρων που είχε η περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Δηλαδή πολλές φορές καλέστηκαν να πάρουν αποφάσεις για θέματα που δεν είχαν αρμοδιότητες, δίχως επαρκείς οικονομικούς πόρους και πάντα με τον υπουργό και την ΓΓ αποκεντρωμένης διοίκησης να μην θέλει να καταλάβει ότι υπάρχει περιφερειακή αυτοδιοίκηση πλέον και δεν μπορούν να αποφασίζουν αυτοί για την περιφέρειά μας. Με βάση λοιπόν αυτά τα στοιχεία έγινε μια προσπάθεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν περιθώρια για να βάλει μπροστά συλλογικά η περιφερειακή αυτοδιοίκηση τα μεγάλα προβλήματα της περιφέρειας και όχι μόνο ο κος Περγαντάς ο οποίος ξέρουμε ότι έκανε προσωπικές προσπάθειες. Αλλά το θέμα δεν είναι προσωπικό, είναι συλλογικό και το ερώτημα είναι αν τέθηκαν αποφασιστικά τα μεγάλα προβλήματα της περιφέρειας, ξεπερνώντας την αντίληψη μιας απλής διαχείρισης των περιφερειακών πραγμάτων, με συνεννόηση, συναίνεση αλλά και πρωτοβουλίες και ευθύνη όχι μόνο της πλειοψηφίας αλλά και των άλλων δυνάμεων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

6.      Παρατηρούμε έντονη κομματικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών. Συμφωνείται;

Ναι υπάρχει κομματικοποίηση αν και νομίζω λιγότερη από ότι στις παλαιότερες εποχές. Νομίζω ότι η αυτοδιοίκηση δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις.  Στις αυτοδιοικητικές εκλογές μπορούν να συναντηθούν πολίτες με διαφορετικές πολιτικές ή κομματικές προτιμήσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της επίλυσης των προβλημάτων. Ασφαλώς υπάρχουν πολιτικά χαρακτηριστικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όμως δεν αφορά κάποια αναμέτρηση κάποιων κομμάτων, όπως θέλουν κάποια κόμματα είτε δεξιά είτε αριστερά του πολιτικού φάσματος να παρουσιάσουν. Οι κομματικές αναμετρήσεις αφορούν τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Διαφορετικά να καταργήσουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τα κόμματα μπορούν να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές μέσω των στελεχών τους, τα οποία μπορούν ασφαλώς να συμμετέχουν στα αυτοδιοικητικά σχήματα, αλλά χωρίς κομματικές περιχαρακώσεις, χωρίς κομματικά προαπαιτούμενα, με σεβασμό στην διαφορετικότητα, στην αυτοτέλεια και στο ακηδεμόνευτο των αυτοδιοικητικών κινήσεων. 

7.      Ποια η γνώμη σας για τους αντιπάλους σας. Τον κ. Μπακογιάννη ή τον κ. Αποστόλου;

Προσωπικά τους εκτιμώ και τους δύο και δεν τους θεωρώ αντίπαλους, γιατί μετά τις εκλογές είμαστε υποχρεωμένοι ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, να συνεργασθούμε να συναινέσουμε, γιατί πραγματικοί αντίπαλοι είναι τα προβλήματα και χωρίς συνεννόηση δεν υπάρχουν λύσεις. Όμως να μην ξεχνάμε ότι ο κος Μπακογιάννης ήταν προσωπική επιλογή του κου Σαμαρά δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας και ο κος Αποστόλου υποψήφιος με κεντρική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ.  Ελπίζω να λειτουργήσουν ως άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και μετά ως κομματικά στελέχη. Φοβάμαι όμως ότι ο κος Μπακογιάννης βλέπει την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ως ένα σκαλοπάτι για την πολιτική του ανέλιξη στην κεντρική πολιτική σκηνή και ο κος Αποστόλου είναι περαστικός από την περιφέρεια, αφού το σκεπτικό της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η όσο γίνεται μεγαλύτερη καταγραφή της κομματικής του επιρροής στην Στερεά.

8.      Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με κάποιον μετεκλογικά;

Ασφαλώς. Χωρίς συνεννόηση και συνεργασία των δημοκρατικών αυτοδιοικητικών δυνάμεων - σε ένα προγραμματικό πλαίσιο ασφαλώς, δεν μπορούμε να φέρουμε ιδιαίτερα αποτελέσματα.

9.      Πιστεύετε στον διαχωρισμό των εξουσιών. Ο κ. Αποστόλου -όπως έπραξε η κα Βούρου- οφείλει να παραιτηθεί από Βουλευτής;

Ασφαλώς η κάθε εξουσία είναι διακριτή και έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και όσον αφορά τη λειτουργία της και όσον αφορά τους σκοπούς της. Ο καθένας όμως ατομικά κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από τους πολίτες


10.  Ποιοι είναι οι στόχοι σας στις εκλογές;


Ο στόχος μας είναι να μας δώσουν οι πολίτες την δύναμη και τον ρόλο ώστε να κάνουμε την περιφέρεια μια πραγματική αυτοκυβέρνηση της κοινωνίας των πολιτών

11.  Πείτε μας 5 λόγους που κάποιος πολίτης της Στερεάς Ελλάδας πρέπει να σας ψηφίσει.

Α) Γιατί έχουμε γνώση, εμπειρία, τεχνογνωσία, δεν ερχόμαστε από το πουθενά, ήμασταν παρόντες στα περιφερειακά πράγματα ως ενεργοί πολίτες
Β) Γιατί έχουμε την πολιτική βούληση ως Ενεργοί Πολίτες και όχι ως επαγγελματίες της πολιτικής, να αγωνιστούμε πραγματικά για την αυτοδιοίκηση και όχι για κάποια πολιτική καριέρα ή για την ανέλιξή μας στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Γ) Γιατί δεν μας ενδιαφέρει κάποια κομματική καταμέτρηση ψήφων και γιατί θέλουμε μια αυτοδιοίκηση χωρίς εξαρτήσεις από την κεντρική εξουσία, από τα κόμματα και από κάθε είδους συμφέροντα για μια αυτοδιοίκηση πραγματική αυτοκυβέρνηση σε μια δημοκρατική χώρα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας με σεβασμό και αλληλεγγύη.
Δ) Γιατί η κίνησή μας και οι υποψήφιοί μας προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών και όχι από κάποιο κομματικό σωλήνα
Ε) Γιατί πιστεύουμε βαθειά στο σεβασμό της διαφορετικότητας και σταθερά σε αρχές όπως η ευθύνη, η συνεννόηση, η συναίνεση, η συλλογικότητα με βασικές αναφορές στην κοινωνία των πολιτών και στον Ενεργό Πολίτη στη βάση του καθολικού συμφέροντος και έτσι πρέπει να ασκείται κάθε εξουσία που δίνουν οι πολίτες με την ψήφο τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου