H Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Οι συναντήσεις του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κώστα Χαϊνά στη Λαμία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Στη Λαμία βρέθηκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κώστας Χαϊνάς την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014 και συναντήθηκε με το Δήμαρχο Λαμίας κο Κοτρωνιά, τον Περιφερειάρχη κο Περγαντά, τον Πρόεδρο κο Καραναστάση και το Διοικητικό Συμβούλιο του Τεχνικού Επιμελητήριου Αν.Στερεάς και τον πρόεδρο κο Παπανικολάου και στελέχη της Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου και τέλος με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας κο Κόρκο και με μέλη της Διοίκησης.

Στις συναντήσεις αυτές ο Κώστας Χαϊνάς σημείωσε σε γενικές γραμμές τα εξής :


Η Λαμία είναι η πρωτεύουσα της Περιφέρειας, αλλά είναι και η πόλη που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, σε μια στρατηγική θέση για να μπορέσει να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο ως ένα εμπορικό διαμετακομιστικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών με σύγχρονα συστήματα αποθήκευσης (Logistics). Εδώ συναντιούνται, ο κεντρικός σιδηρόδρομος της χώρας, η Εθνική Οδός (ΠΑΘΕ), πολύ κοντά είναι το λιμάνι της Στυλίδας που μπορεί κάτω από προϋποθέσεις εμβάθυνσης και δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών να ενταχθεί στο σύστημα των συνδυασμένων μεταφορών. Επίσης μην ξεχνάμε ότι η Στερεά Ελλάδα έχει και την Εύβοια, η οποία μπορεί να αποτελέσει την ανατολική πύλη της χώρας και η Λαμία την δυτική πύλη προς την Ιόνια Οδό και προς την Ευρώπη.


Η Λαμία όμως έχει και άλλες δυνατότητες που μπορεί να αξιοποιήσει και να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της απασχόλησης. Η Περιφέρεια μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και να δώσει τα κατάλληλα κίνητρα στην επιχειρηματικότητα ώστε να δημιουργηθούν νέες μονάδες τυποποίησης και μεταποίησης των παραγόμενων αγροτικών της προϊόντων, να αξιοποιήσει το γεωθερμικό της δυναμικό για συστηματική και οργανωμένη αγροτική παραγωγή κηπευτικών θερμοκηπιακού τύπου, αλλά και που μπορεί να δώσει ανάλογα με το μέγεθος του, οικονομικές λύσεις ψύξης και θέρμανσης ολόκληρης ίσως της Λαμίας. Επίσης οι σημαντικές ιαματικές της πηγές της περιοχής (Θερμοπύλες, Καμένα βούρλα, Υπάτη, Καλλιδρόμου, Πλατυστόμου, Παλαιοβράχας), αποτελούν τα ισχυρά όπλα ενός δυναμικού ιαματικού, ιατρικού και εναλλακτικού τουρισμού, που πρέπει να αναπτύξουμε σε επαγγελματική βάση για όλες τις περιόδους του χρόνου.


Στα στελέχη του Τεχνικού και Οικονομικού Επιμελητήριου τόνισε ότι ο ρόλος των δύο επιστημονικών φορέων πρέπει να επανεξετασθεί από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και δεν μπορεί να περιορίζεται σε κάποιον γνωμοδοτικό ρόλο. Τα δύο Επιμελητήρια μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τον ουσιαστικό και όχι τυπικό Τεχνικό και Οικονομικό Σύμβουλο για την Περιφέρεια, με την αποφασιστική τους συμμετοχή στην διαβούλευση και στην χάραξη της αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφέρειας. Ιδιαίτερα στην φάση αυτή που η χώρα προσπαθεί να διατυπώσει ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο, πέρα και έξω από τα κρατικοδίαιτα μοντέλα του παρελθόντος που βασιζόντουσαν σε δανεικά, οι επιστημονικοί φορείς μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας με καινοτομία και εξωστρέφεια. Αξιοποιώντας ορθολογικά τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 (Σ.Ε.Σ.), μπορούμε ως Περιφέρεια με συνεννόηση όλων των δυνάμεων, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, με δουλειά και διαφάνεια, να δημιουργήσουμε έναν άλλο δημιουργικό δρόμο μιας βιώσιμης ανάπτυξης, με πολλές νέες θέσεις εργασίας.


Τέλος στην συνάντηση με τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου ο Κώστας Χαϊνάς, τόνισε τους ιδιαίτερους δεσμούς που έχει και προσωπικά με τους εργαζόμενους, αφού και ο ίδιος όπως και όλοι οι υποψήφιου του συνδυασμού είναι σκληρά εργαζόμενοι. Σημείωσε ότι το Εργατικό Κέντρο μπορεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο της Περιφέρειας με τις επιχειρήσεις. Τόνισε ότι η Περιφέρεια πρέπει να εξαντλεί τις δυνατότητές της για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που δημιουργούνται στις επιχειρήσεις και να μην τα μεταθέτει στην κεντρική εξουσία, γιατί εμείς γνωρίζουμε πολύ καλύτερα τις συνθήκες, εμείς στις περισσότερες των περιπτώσεων αδειοδοτούμε τις επιχειρήσεις, εμείς σε τελευταία ανάλυση γνωρίζουμε τα προβλήματα, άρα και τις λύσεις που πρέπει να δοθούν, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τις διοικήσεις των επιχειρήσεων.


Λαμία 9-4-2014


Από την επίσκεψη στον Περιφερειάρχη κο Περγαντά


Με τον δήμαρχο Λαμίας


Με ταστελέχη του ΤΕΕ


Με τα στελέχη του ΟΕΕ


Με την αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου