H Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Ανακοίνωση για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς της 3-11-2014




Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς, της Δευτέρας 3 Νοεμβρίου 2014 μέσα από επίκαιρες ερωτήσεις αλλά και με βάση τα θέματα που συζητήθηκαν καταθέσαμε τις εξής επίκαιρες ερωτήσεις και προτάσεις :
   
  1. Καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση που αφορά τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό, αφού μετά την περυσινή διαβούλευση και τον Νόμο 4269/2014, που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2004 για το Εθνικό Χωροταξικό, όπου διατυπώνονται κάποιες γενικές αρχές της χωροταξικής οργάνωσης της χώρας και των ειδικών χωροταξικών. Για τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό όμως και το ρόλο της αιρετής περιφέρειας σ’αυτόν δεν αναφέρεται τίποτα. Όμως εάν η Περιφέρεια δεν αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο στην σχεδίαση αυτού του βασικού εργαλείου που λέγεται χωροταξική οργάνωση και σχεδίαση, δεν θα μπορέσει να παίξει τον ρόλο ενός αναπτυξιακού μοχλού και την παραγωγική της ανασυγκρότηση. Υπήρξε δέσμευση για συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

  2. Θέσαμε για συζήτηση το θέμα  της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) με αφορμή πρόσφατη Υπουργική απόφαση με την οποία δίνεται μια προσωρινή λύση στην διάθεση αστικών απορριμμάτων πόλεων της Περιφέρειας σε ΧΥΤΑ άλλων πόλεων. Ένα πολύ σοβαρό θέμα όπου εμπλέκονται και οι Δήμοι της Περιφέρειας και ο Φορέας Διαχείρισης, αφού το πρόβλημα ουσιαστικά βαλτώνει σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες αφού δεν το αντιμετωπίζουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να δίνονται συνεχώς προσωρινές λύσεις. Χρειάζονται λύσεις που θα βασίζονται στις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης, της πρόληψης, της διαλογής στην πηγή, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της τελικής επεξεργασίας όσο γίνεται λιγότερων υπολειμμάτων σε οργανωμένους χώρους που θα εξυπηρετούν και τους 25 ΟΤΑ της Περιφέρειας. Δηλαδή ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. Υπήρξε δέσμευση για ολοκληρωμένη συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

3.      Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για συζήτηση της πρόσκλησης του Υπουργείου Εργασίας για Περιφερειακές Συμπράξεις, της Περιφέρειας, με τους ΟΤΑ τους συνδικαλιστικούς φορείς εργοδοτών και εργαζομένων, ιδιωτικούς φορείς κ.ά. για θέματα προώθησης και υποστήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας (Κοιν.ΣΕπ). Η σχετική πρόταση βρίσκεται εδώ. Το θέμα αναβλήθηκε για συζήτηση στις 24 Νοεμβρίου, αλλά η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων και φακέλων είναι η 28η Νοεμβρίου 2014! Δυστυχώς η πλειοψηφία δεν δέχθηκε τη συζήτηση στο ΠΣ, αλλά και καμιά παράταξη της μειοψηφίας δεν υποστήριξε τη συζήτηση του θέματος.
    
   4. Στο θέμα της αναθεώρησης του προϋπολογισμού του έτους 2014 αναδείξαμε το θέμα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών όχι ως μια απλή υποχρέωση κάποιας υπουργικής απόφασης αλλά ως μια ανάγκη σωστής, ορθολογικής και αποτελεσματικής διαχείρισης των οικονομικών πόρων της Περιφέρειας. Επίσης αναδείξαμε το μοντέλο μιας νέας περιφερειακής αυτοδιοίκησης, πραγματικής αυτοκυβέρνησης και όχι επαίτης της κεντρικής εξουσίας, στα πλαίσια μιας δημοκρατικής Ευρώπης των περιφερειών. Το πρόβλημα της απένταξης έργων ή της μείωσης των προϋπολογισμών τους που καλείται να διαχειριστεί το  σημερινό ΠΣ είναι αποτέλεσμα της πελατειακής λειτουργίας της Περιφέρειας και των παλιών Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Όμως για να μπορέσουν να γίνουν αυτές οι κινήσεις εξορθολογισμού του προϋπολογισμού χρειάζεται αναλυτικός απολογισμός και αξιολόγηση των επιμέρους έργων που θα συνοδεύονται από τεχνικές εκθέσεις για να μπορέσουμε να πάρουμε τις δικαιότερες αποφάσεις. Και επειδή δεν έγινε κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια οριζόντια αντίληψη περικοπών που γίνεται σήμερα.

3-11-2014
Ενεργοί Πολίτες Στερεάς
Κώστας Χαϊνάς Περιφερειακός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου