H Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Για τον Προϋπολογισμό 2016 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας




Σε ειδική συνεδρίαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας συζήτησε και ψήφισε τον οικονομικό προϋπολογισμό για το έτος 2016.

Στην παρέμβαση μας τονίσαμε τα εξής σημεία :

Συζητάμε ένα πολύ σοβαρό θέμα στα πλαίσια ενός πολύ δύσκολου περιβάλλοντος. Η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης. Άρα δεν είναι δυνατόν να δούμε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας μας έξω και πέρα από το πλαίσιο αυτό. Μια πρόσθετη δυσκολία είναι ότι η νέα διακυβέρνηση δεν φαίνεται μέχρι σήμερα διατεθειμένη να αναθεωρήσει τις απαράδεκτες πολιτικές που ακολουθούνται χρόνια τώρα απέναντι στην αυτοδιοίκηση και όσον αφορά την οικονομική αυτοτέλεια, αλλά και γενικότερα στην διατήρηση των δομών εξάρτησης της Περιφέρειας από την κεντρική εξουσία ακόμη και για υποδεέστερα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Και με λύπη μας από τη μείζονα αντιπολίτευση που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση ακούσαμε ουσιαστικά ως μοναδική κριτική σήμερα την ύπαρξη του παρατηρητηρίου παρακολούθησης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ (το οποίο συστήνει το Υπουργείο Εσωτερικών), λες και αυτό είναι το μοναδικό πρόβλημα της Περιφέρειας και της αυτοδιοίκησης.  Αν θεωρούν ότι αυτό είναι το πρόβλημα ας το καταργήσουν. Δυστυχώς όμως τα προβλήματα της Περιφέρειας είναι μεγαλύτερα και βαθύτερα, που συνδέονται με τις ουσιαστικές μας αρμοδιότητες και την πραγματική μας οικονομική αυτοτέλεια σε σχέση με την κεντρική εξουσία, στοιχεία που μέχρι σήμερα δεν είδαμε κάποια διάθεση να τα αγγίξει η νέα διακυβέρνηση. Αναμένουμε και μακάρι να διαψευστούμε.

Όμως παρόλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι ως Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσουμε, παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτουμε και να αποφασίσουμε τις ιεραρχήσεις και τις προτεραιότητες της Περιφέρειας μας και να κάνουμε μια δίκαιη κατανομή των οικονομικών μας πόρων και σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων αλλά και για τα μείζονα περιφερειακά προβλήματα. 

Δυστυχώς παρόλη την προσπάθεια που έγινε τον προηγούμενο χρόνο για το νοικοκύρεμα των οικονομικών της Περιφέρειας, χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά και κανένας εφησυχασμός δεν χρειάζεται να καλλιεργείται. Η πραγματική και ουσιαστική ενοποίηση των υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων θέλει ακόμη πολύ δρόμο. Γιατί πρέπει να φτάσουμε κάποια στιγμή σε πραγματικά ενιαίες υπηρεσίες με ενιαίες διευθύνσεις και κάθετη διάρθρωση σε όλη την Περιφέρεια. Είναι σημαντικό βήμα η εφαρμογή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος που αρχίσαμε να υλοποιούμε ως Περιφέρεια, αλλά χρειάζεται να το ολοκληρώσουμε, να  το εφαρμόσουμε σε όλες τις λειτουργίες μας, να ενσωματώσουμε τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, να εφαρμόσουμε την λογιστική κόστους (Αναλυτική Λογιστική) σε όλα τα έργα της Περιφέρειας, έτσι ώστε να παρακολουθείται το κάθε έργο από την διενέργεια του διαγωνισμού, έως την υλοποίηση του μέσα από έναν ενιαίο κωδικό, ώστε να γνωρίζουμε σε κάθε φάση του το πραγματικό κόστος του και για κάθε αναθεώρηση να υπάρχει πάντα συνοδευτική τεχνική έκθεση και τεκμηρίωση. Και κυρίως να διασφαλιστεί η διαφάνεια, ώστε  να μπορεί το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και ο κάθε πολίτης να γνωρίζει πόσο κοστίζει ένα έργο ή μια προμήθεια που κάνει η Περιφέρεια σε κάθε φάση. 

Ψηφίζουμε κριτικά τον προϋπολογισμό του 2016, σε ένδειξη ενός πνεύματος συνεργασίας που μας διακρίνει από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και  ελπίζουμε να αποδεχθείτε τις προτάσεις και παρατηρήσεις που κάναμε, ώστε τον επόμενο χρόνο, να μπορέσουμε να βελτιώσουμε αποτελεσματικά τον τρόπο κατάρτισης και κυρίως αναθεώρησης και υλοποίησης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, για το καλό των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών.

Χαλκίδα 18-11-2015
Κώστας Χαϊνάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου