H Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Για την σύσκεψη της Περιφέρειας για τους Πρόσφυγες




 
Έγινε σήμερα Πέμπτη 17 Μαρτίου, τεχνική σύσκεψη με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την φιλοξενία των προσφύγων – μεταναστών που έχουν εγκατασταθεί στο εγκαταλειμμένο στρατόπεδο της Ριτσώνας. Στην παρέμβαση μας τονίσαμε τα εξής:

  1. Το πρόβλημα τις επόμενες μέρες θα οξυνθεί, αφού αναμένονται χιλιάδες νέοι πρόσφυγες να περνάνε στη χώρα μας, αλλά θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι, εφόσον τα σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη παραμείνουν κλειστά. Βλέπουμε όλοι πλέον ότι οι πολιτικές των ανοικτών συνόρων απέτυχε παταγωδώς. Η πολιτική που έβλεπε τη χώρα μας, ως έναν ενδιάμεσο διαμετακομιστικό σταθμό, της λογικής, “οι πρόσφυγες λιάζονται και μετά εξαφανίζονται”, λειτουργούσε όσο μπορούσαν οι πρόσφυγες να προχωρήσουν βόρεια. Μετά το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας, η χώρα μας μετατρέπεται σε ένα απέραντο hot spot εγκλωβισμένων και απελπισμένων ανθρώπων. Άρα χρειάζεται να προετοιμαστούμε για μια μακροχρόνια διαχείριση του προβλήματος, ανεύρεσης περισσότερων δομών φιλοξενίας με τις στοιχειώδεις υποδομές ανθρώπινης διαβίωσης, αλλά και ότι σημαίνει η διαχείριση κάποιων επιπλέον χιλιάδων ανθρώπων, εντός ή στις παρυφές των πόλεών μας.
  2. Η δομή φιλοξενίας στην Ριτσώνα Χαλκίδας, δημιουργήθηκε με την συνεισφορά της στρατιωτικής μονάδας της 114 Πτέρυγας Μάχης στην οποία και ανήκει, αλλά δυστυχώς δεν αποτελεί και η καλύτερη επιλογή στο πρόβλημα, αφού δεν διαθέτει κτίρια και υποδομές. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες  της Μονάδας και  εδώ χρειάζεται να συγχαρούμε τα στελέχη της και ειδικά τον Διοικητή της, που συνέβαλλαν καθοριστικά στο άμεσο στήσιμο της δομής, έστω και με προβλήματα, αλλά και των εθελοντικών οργανώσεων. Παραμένουν όμως ακόμη σοβαρά κενά και προβλήματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε.
  3. Μέχρι σήμερα η συνεργασία της Κεντρικής Κυβέρνησης με την αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού για το συγκεκριμένο πρόβλημα ήταν υποτυπώδης μέχρι ανύπαρκτη. Οι εθελοντικές οργανώσεις είναι απαραίτητες και χρήσιμες για την διαχείριση του προβλήματος, αλλά δεν μπορούν να έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των χώρων φιλοξενίας, όπως έγινε στην Ριτσώνα. Δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτεται ο Δήμος Χαλκιδέων και η Περιφέρεια Στερεάς και να ανατίθεται (με ποια διαδικασία άραγε και από ποιον ;) η διαχείριση ενός χώρου φιλοξενίας προσφύγων σε κάποια εθελοντική οργάνωση, η οποία –όπως είπε εκπρόσωπός της στη σύσκεψη – ενημερώθηκε για το θέμα από την αρμόδια υπουργό το Σάββατο 12 Μαρτίου, μία μέρα πριν την εγκατάσταση των προσφύγων! Από πότε η Κεντρική Κυβέρνηση δεν ενημερώνει την αρμόδια θεσμικά αυτοδιοίκηση (Δήμο Χαλκίδας και Περιφέρεια Στερεάς), για ένα τόσο σοβαρό θέμα, αλλά καλεί κάποια εθελοντική οργάνωση στο Υπουργείο και της οποίας ουσιαστικά της αναθέτει (;) να διαχειριστεί το πρόβλημα.
  4. Αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στη σύσκεψη, μάλλον δεν κατάλαβαν και συνεχίζουν να μην καταλαβαίνουν ότι αυτά τα θέματα δεν μπορούν να διαχειρίζονται από κάποιες επιτροπές πολιτών ή Δικτύων, ούτε μπορούν κάποιοι να αυτοχρίζονται διαχειριστές των χώρων φιλοξενίας. Με απόφαση τίνος φορέα της Πολιτείας ;  Οι εθελοντές και οι πολίτες χρειάζονται για να βοηθήσουν ο καθένας όπως μπορεί. Αλλά δεν είναι για να ασκούν διοίκηση και διαχείριση. Γιατί πρέπει να έχουν νομιμοποίηση. Να εκπροσωπούν τους θεσμικούς φορείς της πολιτείας. Αυτό είναι θεσμικό πρόβλημα και πρέπει να το καταλάβουν και να βοηθήσουν να επιλυθεί όλοι, γιατί το θέμα δεν σηκώνει μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
  5. Στην κατεύθυνση λοιπόν αυτή καταθέτω τις εξής προτάσεις :
    1. Να δημιουργηθεί Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή, μετά τη σύσκεψη με ευθύνη της αντιπεριφέρειας και του Δήμου Χαλκιδέων και με την συμμετοχή των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων (Στρατός, Αστυνομία, Πυροσβεστική) και των άλλων κοινωνικών φορέων (Ιατρικός Σύλλογος, Φαρμακευτικός Σύλλογος, κ.ά.). Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή να συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν σήμερα στη σύσκεψη(για τον κίνδυνο αποτροπής μιας υγειονομικής βόμβας, για την ολοκλήρωση των υποδομών ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος, ζεστού νερού κ.α.) και να φροντίσει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση τους, συνεργαζόμενη με όλες τις κοινωνικές δομές υγείας, πρόνοιας, φροντίδας και εκπαίδευσης. Και ασφαλώς και με τις εθελοντικές οργανώσεις οι οποίες όπως μας είπε και η κα Λυμπερίου, Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Χαλκίδας, μπορεί να αναλάβει και την εκπαίδευση κάποιων εθελοντών για την καλύτερη διαχείριση προβλημάτων που δημιουργούνται καθημερινά στη δομή φιλοξενίας.
    2. Να οριστεί συντονιστής της δομής της Ριτσώνας που θα εκπροσωπεί την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή και όλες οι εθελοντικές οργανώσεις να βρίσκονται κάτω από την δική του ευθύνη.
    3. Να δημιουργηθεί χώρος κεντρικής υποδοχής και διαχείρισης των ρούχων, τροφίμων και φαρμάκων, στην πόλη της Χαλκίδας που συνεισφέρουν πολίτες και φορείς, με ευθύνη του Δήμου Χαλκιδέων.
    4. Να αναζητηθούν και άλλοι χώροι οι οποίοι διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές, γιατί φοβάμαι ότι θα καλεστούμε άμεσα να φιλοξενήσουμε περισσότερους πρόσφυγες και να προετοιμαστούμε για την ολοκληρωμένη διαχείριση του προβλήματος μιας μακροπρόθεσμης παραμονής χιλιάδων ανθρώπων στην περιοχή μας.

Χαλκίδα 17-3-2016
Κώστας Χαϊνάς, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου