H Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Από την εκδήλωση για το Επιχειρηματικό Πάρκο Οινοφύτων - Σχηματαρίου



Σήμερα σε μια πανηγυρική εκδήλωση στο Σχηματάρι, με τις παρουσίες, του ΠτΔ, του Οικουμενικού Πατριάρχη και πολλών αξιωματούχων (υπουργών, βουλευτών, δημάρχων κλπ) ανακοινώθηκε η επίσημη έναρξη του έργου Εξυγίανση του Ασωπού και η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου.
Ένα έργο που ξεκίνησε εδώ και δύο περίπου χρόνια, αλλά σήμερα με την εξαγγελία εξασφάλισης της χρηματοδότησης του Επιχειρηματικού Πάρκου, μπαίνει σε μια πιο ρεαλιστική τροχιά υλοποίησης. Ένα έργο που χρόνια τώρα αποτελεί όνειρο απατηλό για την περιοχή. Διασφαλίσθηκαν και λύθηκαν τα πάντα ; Όχι βέβαια. Όμως ξεκίνησαν κάποια πρακτικά θέματα και είναι πολύ δύσκολο το πισωγύρισμα. 

Πως έγιναν όλα αυτά ; Τίποτα δεν είναι τυχαίο όπως καταλαβαίνετε. Κατ' αρχήν στην Περιφέρεια και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το επιχειρησιακό σχέδιο υπερψηφίσθηκε με συντριπτική πλειοψηφία συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Στην συνέχεια εμπλουτίστηκε με πολλές προτάσεις που κατατέθηκαν από συμβούλους, φορείς, πολίτες σε διαδικασίες διαβούλευσης. Σε όλες τις διαδικασίες συμμετέχει και το ίδρυμα "Αθανάσιος Παντελόγλου" του αείμνηστου Θανάση που μαζί με τον ΠαπαΓιάννη ήταν η ψυχή της κοινωνίας των πολιτών που ξεσηκώθηκαν τη δεκαετία του 2000.

Τα πρόσωπα έπαιξαν και αυτά το ρόλο τους, που στην περίπτωση αυτή αποδείχθηκε καθοριστικός. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης χειρίστηκε με μεγάλη δεξιοτεχνία το πρόβλημα. Οικοδόμησε προσεκτικά συμμαχίες και συνεργασίες εντός και εκτός του Περιφερειακού Συμβουλίου. Άνοιξε πόρτες εντός και εκτός Ελλάδας. Απέδειξε ότι δεν βασίζεται μόνο στην πολιτική του κληρονομιά.

Οι περισσότερες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στο ΠΣ στο συγκεκριμένο θέμα, έδειξαν μια ωριμότητα που οδήγησε σε σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις. 

Και από την πλευρά της Κεντρικής Κυβέρνησης, είχαμε την τύχη να συνομιλούμε ως Περιφέρεια, με τρεις ανθρώπους που αποδείχθηκαν ρεαλιστές, συνειδητοί υποστηρικτές του έργου της εξυγίανσης του Ασωπού από την αρχή και ελπίζω έτσι να πάμε και στην συνέχεια. Είναι ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος κος Φάμελος, ο αν. υπουργός Οικονομίας κος Χαρίτσης και ο πρώην αν. υπουργός Περιβάλλοντος και σημερινός αγροτικής ανάπτυξης κος Τσιρώνης.

Προσωπικά στηρίζω το έργο από την πρώτη στιγμή στο Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι μόνο. Ιδιαίτερα με ενδιαφέρει να συνεχισθεί αυτή η μεγάλη συνεργασία που έχει επιτευχθεί για το καλό του έργου. Συνεχίζω να υποστηρίζω ότι, απαιτείται να οριστεί κατώτατο όριο στο εξασθενές χρώμιο, να συμπεριληφθεί και η περιοχή της Μεσσαπίας και Αυλίδας στους υποψήφιους προς εξυγίανση χώρους και έρευνας του Παρατηρητηρίου Υγείας και Περιβάλλοντος και να συμπεριληφθούν στους ελέγχους και τα παραγώμενα αγροτικά προϊόντα των κάμπων Οινοφύτων - Θήβας.
Εκείνο όμως που θα συνεχίσω να έχω ως οδηγό και θα προσπαθώ να γίνεται καθημερινή πράξη, είναι αυτο. Για να πετύχεις κάτι, χρειάζεται να συνεργασθείς με διαφορετικούς ανθρώπους, υπερβαίνοντας καθημερινά τους προσωπικούς και κομματικούς σου μικρόκοσμους.

6-6-2017
Κώστας Χαϊνάς
Περιφερειακός Σύμβουλος ΣΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου