H Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Τώρα. Τώρα. Τώρα!



Άρθρο του φίλου και συνεργάτη μας Άρη Λογοθέτη
            
            Ο μηχανισμός της διαφθοράς έκανε ένα λάθος λίγα χρόνια πριν. Υποτίμησε την μεταφορά εξουσιών από τον πυρήνα του κράτους στην περιφέρεια.
            Ο μηχανισμός της διαφθοράς μεγαλούργησε επί δεκαετίες σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών κατά τον ίδιο τρόπο που διείσδυσε στους κρατικούς θεσμούς. Δε του ήταν όμως αρκετό. Πίστεψε ότι μεταφέροντας εξουσία στις κοινωνίες των πολιτών θα έχει ακόμη περισσότερα κέρδη. Το έδαφος είναι πρόσφορο και το κακό που έχει γίνει για όλους ανυπολόγιστο.
            Ο μηχανισμός της διαφθοράς δεν επιζητεί μόνο τις τεράστιες μίζες και τις μεγάλες δοσοληψίες. Ζητεί αντίστοιχο και μεγαλύτερο κέρδος από τις αμέτρητες συναλλαγές μεταξύ των πολιτών, με τις δημαρχίες και τις περιφέρειες. Αυτά φαντάστηκε και επέτρεψε μια τόσο θεσμική αλλαγή.
            Ο μηχανισμός της διαφθοράς δεν είναι απλά και μόνο άνθρωποι. Είναι κοινωνικός μηχανισμός. Ζητάει κάτι από εμάς κι ας είναι και ελάχιστο. Με αυτό το ελάχιστο μετά μας εκβιάζει. Ο  μηχανισμός της διαφθοράς έχει αλέσει καλύτερους από εμάς, μην έχουμε αμφιβολία.
            Ο μηχανισμός της διαφθοράς δεν υπολόγισε τα πράγματα σωστά. Δε θα μπορούσε να το κάνει πάντα σωστά. Νομίζει ότι μας ξέρει, μα δε μας ξέρει. Ξεγελάστηκε. Επέτρεψε να ψηφίζουμε για δημάρχους και περιφερειάρχες, για συμβούλια δημοτικά και περιφερειακά που έχουν πραγματική εξουσία. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες βρίσκονται πιο κοντά στην εξουσία. Σε εμάς δόθηκε η εξουσία, επειδή εμείς τη διεκδικήσαμε, εμείς, με κάθε τρόπο, από χίλιες διαφορετικές σκοπιές και παρατάξεις. Επειδή εμείς τώρα αποφασίζουμε, σε εμάς τίθεται το μεγαλύτερο ζήτημα.
            Η μεγαλύτερη εξουσία θα διαφθείρει τους πολίτες; Ή οι πολίτες θα χρησιμοποιήσουν τις νέες τους εξουσίες για να κατεδαφίσουν τον μηχανισμό της διαφθοράς;
            Λοιπόν, τώρα είναι η στιγμή, τώρα που ο θεσμός είναι στην αρχή του, τώρα που οι περιφέρειες και οι δήμοι αντιλαμβάνονται τις εξουσίες που έλαβαν. Αν επιλέξουμε ανθρώπους εγκλωβισμένους στο μηχανισμό της διαφθοράς, είτε συνειδητά, είτε επειδή απλά δεν κατανοούν , τότε ο θεσμός της περιφέρειας θα γίνει ένας καινούργιος τρόπος να θλιβόμαστε και να υποφέρουμε.
            Τώρα είναι η ώρα, τώρα που νιώθουμε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη μέσα μας να αλλάξουμε τον τρόπο που κυβερνούμε και κυβερνιόμαστε, τώρα που θέλουμε να σκεφτούμε οι ίδιοι για τον τόπο μας κι όχι άλλοι για εμάς. Υπάρχουν οι άνθρωποι που καταλαβαίνουν τη σπουδαιότητα αυτών των εκλογών, καταλαβαίνουν τους καιρούς, καταλαβαίνουν τι πρέπει να γίνει, πως θα γίνει και ότι πρέπει να έχει τη στήριξη όλων.
            Μακάρι να έχουμε κι άλλες ευκαιρίες να γίνουν τόσα πολλά, τόσο σύντομα, μα οι ευκαιρίες δεν έρχονται εύκολα. Όλοι μας, προσπαθήσαμε να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας. Και τώρα υπάρχει η Περιφέρεια. Την Περιφέρεια θα διεκδικήσουμε. Εδώ, απ’ τη Στερεά, ξεκινάμε. Πρέπει να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας, πρέπει να μην αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να χαραμιστεί, την εξουσία της τοπικής κοινωνίας να διαφθαρεί δίχως επιστροφή.
Πρέπει να νικήσουμε τους μηχανισμούς και πρέπει να τους νικήσουμε τώρα. Τώρα. Τώρα. Τώρα.


Χαλκίδα 26-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου